اتصالات پلی اتیلن
هر زمانی که بحث انتقال مایعات و سیالات پیش میآید، بدون شک به یاد لوله و اتصالات میافتیم. امروزه با پیشرفتی که در حوزه تولید ابزار مناسب برای نقل و انتقالات به وجود آمده، به راحتی میتوان اتصالاتی را در جنسها و انواع متفاوت در بازار مشاهده نمود. یکی از انواع اتصالات موجود در بازار، اتصالات پلی اتیلن است.
تاریخچه پلی اتیلن
پلی اتیلن به طور اتفاقی در سال 1933 در شرکت ICI انگلستان کشف و بلافاصله پس از کسب امتیازات برجسته بازرگانی به شکل همگانی در سراسر دنیا تا به امروز بهکار گرفته شد. 60% تولیدات پلی اتیلن امروز به مصرف پلی اتیلن های بسته بندی میرسد. از آنجایی که پلی اتیلن کاربردرهای وسیعی دارد باید از کیفیت بالاتری برخوردار باشند، عدم رعایت کیفیت مناسب، ضررهای جبران ناپذیری را بجای خواهد گذاشت. باید از استانداردها و مشخصههایی استفاده کرد که سلامت و کیفیت و بهرهدهی آن را تضمین کند تا بطور مثال این لوله ها بتواند در زیر زمین حدود 100 سال عمر نماید. بنابراین مواد مخصوص لوله و اتصالات پلی اتیلن در طول سالیان گذشته مرتباً توسعه و بهبود یافته و نتیجه اینکه بهکار گیری این ماده در صنایع آب و گاز، فاضلاب و جمع آوری آبهای سطحی به صورت وسیعی در حال حاضر، مورد استفاده قرار میگیرد.
مزیت های اتصالات پلی اتیلن
نصب آسان
یکی از بزرگترین ویژگی های اتصالات ، نصب آسان و سریع آنهاست. هر قسمت اتصال از 3 بخش تشکیل شده است. هر کدام از این قسمت در محکم شدن اتصال و جلوگیری از نشت آب در لوله انتقال آب ، نقش مهمی را ایفا می کند.
مقاومت بالا
در میان سایر متریال های موجود ، پلی اتیلن را میتوان بعنوان یکی از مقاوم ترین ها بشمار آورد. بصورتی که خیال هرکسی را می توان از بابت شکستگی و ترک خوردن هنگام وارد شدن فشار آب راحت کند.
مقاومت در برابر زنگ زدگی
بر خلاف اتصالات فلزی که در اصابت با آب زنگ میزنند ، پلی اتیلن می تواند در مجاورت آب دوام بیاورد، بدون اینکه هیچگونه خوردگی ای در آن ظاهر شود. اتصالات فلزی بعد از زنگ زدن نیاز به تعویض دارند. یا گاها بدلیل زنگ زدگی دیگر قابل استفاده نیستند و رزوه های آن ها به سختی کار می کند . اما اتصالات پلی اتیلن هرگز چنین اتفاقی برایشان رخ نمیدهد.
مقاومت در برابر ترکیبات شیمیایی
اگر شما از آن دسته کشاورزان یا باغدارانی هستید که می خواهید از سیستم آبرسانی خود بعنوان سیستم سمپاشی استفاده کنند ، توصیه می شود حتما از اتصالات پلی اتیلن استفاده کنید. چرا که بدلیل بافت و جنس پلاستیکی این اتصالات ، هرگز توسط سموم کشاورزی پوسیده نمی شوند و سالیان سال می توانند به شما کمک کنند.
انواع اتصالات پلی اتیلن و کاربرد آنها
اتصالات پلی اتیلن انواع و اقسام مختلفی دارند که هرکدام کارایی مخصوص خودشان را دارند. در اینجا به برخی از اتصالات و کاربرد آن ها می پردازیم.
اتصال ماده : اتصال ماده برای متصل کردن لوله به شیرآلات ، فیلتر یا هرگونه لوازمی که رزوه ی آن نر باشد مورد استفاده قرار می گیرد. فرض کنید می خواهید در بین راه خط انتقال لوله ی آبرسانی خود یک شیر قطع و وصل جریان آب قرار دهید. اینجاست که اتصال ماده به شما کمک می کند.
رابط مساوی : رابط مساوی برای اتصال لوله ها به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال فرض کنید قسمتی از لوله شما دچار آسیب دیدگی شده است و شما برای ترمیم آن می خواهید یک تکه لوله ی دیگر را جایگزین آن کنید. اینجاست که به رابط مساوی نیاز پیدا می کنید. کافیست تا قسمت آسیب دیده را با اره جدا کنید ، لوله ی جایگزین را در محل قرار دهید و دو سر آنرا با رابط مساوی به لوله ی اصلی متصل کنید. هیچ نگرانی از بابت نشت آب لازم نیست داشته باشد. زیرا اتصال به گونه ای طراحی شده که از هرگونه نشت آب جلوگیری می کند.
رابط تبدیل : برای تغییر سایز لوله ، شما به رابط تبدیل نیاز پیدا می کنید. فرض کنید لوله سایز 63 را دارید ، اما به هر دلیل نیاز پیدا می کنید که سایز آنرا به 40 تغییر دهید. فقط کافیست تا به انتهای لوله ی 63 ، رابط تبدیل 63 در 40 اضافه کنید و ابتدای لوله ی 40 خود را به آن نصب کنید. به همین راحتی سایز لوله ی آبرسانی خودتان را تغییر داده اید.
زانو مساوی : زانو برای قسمت هایی مورد استفاده قرار می گیرند که لوله ی انتقال آب نیاز به خم شدن دارد. زانو بعنوان یک اتصال کمک می کند تا لوله در هنگام پیچ ها دچار شکستگی نشود. هر چند استفاده های زیاد و بی مورد از اتصال زانویی باعث افت فشار در لوله می شود ، اما در بسیاری از موارد برای عملکرد سیستم آبیاری و آبرسانی باید از آن استفاده کرد.
اتصال نر : اتصال نر هم مانند اتصال ماده برای متصل کردن لوله به شیرآلات ، فیلتر یا سایر لوازم مورد استفاده قرار می گیرد. قسمت رزوه دار ، کمک می کند تا هر گونه لوازمی که رزوه های ماده دارد به آن متصل و بخوبی به لوله چفت شوند.
زانو ماده : همانطور که گفته شد ، اتصال زانویی برای قسمت هایی است که نیاز به خم شدگی دارند. زانو ماده هم همین کار را برایتان انجام میدهد. با این تفاوت که یک سر آن قابلیت اتصال به لوله را دارد و سر دیگر آن برای اتصال به لوازمی که رزوه ی نر دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
سراه ماده : سراه یا انشعاب یکی از پر مصرف ترین اتصالات پلی اتیلن است . نیاز به گفتن نیست که اتصال سراهی برای انشعاب گرفتن یا خروجی گرفتن از خط اصلی شما می باشد. تنها نکته ی قابل ذکر درمورد سراه ماده این است که انشعاب و خروجی آن دارای روزه ی ماده می باشد و این موضوع به شما کمک می کند تا لوازمی که رزوه ی نر دارند را به آسانی به آن متصل کنید.
زانو نر : همانطور که گفته شد ، اتصال زانویی برای قسمت هایی است که نیاز به خم شدگی دارند. زانو نر هم همین کار را برایتان انجام میدهد. با این تفاوت که یک سر آن قابلیت اتصال به لوله را دارد و سر دیگر آن برای اتصال به لوازمی که رزوه ی ماده دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
سراه مساوی : سراه یا انشعاب یکی از پر مصرف ترین اتصالات پلی اتیلن است . نیاز به گفتن نیست که اتصال سراهی برای انشعاب گرفتن یا خروجی گرفتن از خط اصلی شما می باشد. تنها نکته ی قابل ذکر درمورد سراه مساوی این است که انشعاب و خروجی آن برای متصل شدن به لوله طراحی شده است. این یعنی با استفاده از این اتصال شما می توانید براحتی سه سر لوله را در یک نقطه بهم متصل کنید.
سراه نر : سراه یا انشعاب یکی از پر مصرف ترین اتصالات پلی اتیلن است . نیاز به گفتن نیست که اتصال سراهی برای انشعاب گرفتن یا خروجی گرفتن از خط اصلی شما می باشد. تنها نکته ی قابل ذکر درمورد سراه نر این است که انشعاب و خروجی آن دارای روزه ی نر می باشد و این موضوع به شما کمک می کند تا لوازمی که رزوه ی ماده دارند را به آسانی به آن متصل کنید.
سراه تبدیل : سراه یا انشعاب یکی از پر مصرف ترین اتصالات پلی اتیلن است . نیاز به گفتن نیست که اتصال سراهی برای انشعاب گرفتن یا خروجی گرفتن از خط اصلی شما می باشد. تنها نکته ی قابل ذکر درمورد سراه تبدیل این است که انشعاب و خروجی آن برای لوله طراحی شده است. شما می توانید با توجه به سایز خروجی سراهی تبدیل ، علاوه بر انشعاب گرفتن از لوله اصلی ، سایز لوله خروجی را نیز تغییر دهید.
اتصال فلنچدار : اتصال فلنچدار برای قسمت هایی مناسب است که فشار زیادی به لوله یا اتصال تحمیل می شود. در اینگونه قسمت ها اگر از اتصال معمولی استفاده شود ، امکان شکستگی ، ترک یا نشتی آب وجود دارد. به همین دلیل از اتصال فلنچدار که قوی تر است و استحکام بیشتری دارد استفاده می کنند.
درپوش انتهایی : در پابان هر سیستم آبیاری احتمالا به آن ها نیاز پیدا می کنید. درپوش انتهایی همانگونه که از اسمش پیداست برای انتهای سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. وظیفه آن جلوگیری از عبور آب و مسدود کردن لوله است. توصیه می شود در فصل سرما و زمستان که آب درون لوله ها یخ میبندد ، درپوش های انتهایی سیستم را باز کنید و اجازه بدهید تا آب مانده در لوله ها خارج شود. این کار کمک می کند تا در فصل زمستان ، شکستگی و ترکیدگی در لوله های اتفاق نیفتد. تا سال آینده بتوانیددوباره از سیستم آبرسانی و آبیاری تان مثل روز اول استفاده کنید.
مغزی دنده ای : مغزی های پلیمری برای معمولا برای تغییر رزوه ی ماده به رزوه نر مورد استفاده قرار می گیرند. فرض کنید شیر آبی که در سیستم تان نصب کرده اید دارای خروجی ماده است. از طرفی فیلتری که می خواهید به آن نصب کنید هم خروجی ماده دارد. برای صرفه جویی در هزینه ، کافیست تا یک مغزی به سر شیر ببندید و سپس فبلتر را به آن متصل کنید.
درپوش دنده ای : درپوش دنده ای همانطور که اسمش مشخص برای کور کردن و بستن مجرای خروج آب مورد استفاده قرار می گیرد. این نکته را فراموش نکنید که درپوش دنده ای دارای رزوه نر است. پس فقط در رزوه های ماده قابل قرار گرفتن است.
تبدیل دنده ای : بسیار پیش میاید که نیاز دارید تا سایز دنده های موجود در سیستم را تعویض کنید. مثلا برای تغییر دنده های 1 اینچ به دنده ¾ اینچ از تبدیل دنده ای 1 به ¾ استفاده می کند.